Monet seikat paljastavat kuinka ihmisen persoonallisuus on vääristynyt ja halu hallita muita ihmisiä saa suuret mittasuhteet. 

Kuten teksteistä voi huomata, todellisuus ja kuviteltu tapahtuma eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. 

Halu saada oma versionsa muiden kuultavaksi käy liian voimakkaaksi. Ihminen itse tiedostaa miten tilanne on todellisuudessa mennyt, mutta tämä tapahtumakulku ei sovi hänen itsetunnolleen. 

Heikosta itsetunnosta kärsivä ihminen haluaa saada hyväksyntää ja huomiota, vaikka puhtaiden valheiden perusteella. Marttyyri nousee pinnalle aina, kun elämässä törmää tilanteeseen joka kolauttaa itsetuntoa.                                            Se voi olla työpaikkalla tapahtuva kahvihetki, jossa joku toinen ihminen saa positiivisen huomion tai pelkkä kaupassa käynti, missä palvelu ei hänen mielestään ole tarpeeksi hyvää. 

Ylikorostettu itsetunto yrittää paikata pinnan alla olevaa huonoa itsetuntoa. Kun sisäinen maailma on kaaoksessa, ulkoisesti yritetään näyttää, että kaikki on hyvin. Tähän voi liittyä oman henkisten ja fyysisten piirteiden korostaminen. 

Hallinta ja sen menettäminen. 

Monesti persoona haluaa hallita läheisiään. Tähän keinoina käytetään naisten kohdalla yleensä henkistä väkivaltaa. Miehet turvautuvat hallinan himossaan fyysiseen ja/tai henkiseen väkivaltaan. 

Henkistä väkivaltaa soveltava ihminen puhuu alentuvasti, haukkuu, mököttää, uhriutuu tai saa tyhjästä nousevia raivokohtauksia. Hän haluaa hallita tilannetta. Kohtaukset ovat kuin suoraan uhmaikäisella lapsella. 

Jos palataan kirjoituksiin, voidaan todeta että henkilöllä on usein vaikeuksia tulla toimeen muiden kanssa. Hän kokee että häntä ei arvosteta ja tulkitsee tavalliset keskustelut moitteena, haukkumisena, kiusaamisena tai suoranaisena vainoamisena. 

Todellisuus voi olla täysin muuta. 

On hankalaa jos lähipiirissä on ihminen joka saattaa loukkaantua jo pelkästä tervehdyksestä. Mikään mitä muut sanovat tai tekevät ole koskaan oikein. Jokaisesta lauseesta voidaan etsiä piilomerkityksiä ja sisäisessä epävarmuudessa ne vääristyvät radikaalisti. Mikä johtaa kierteeseen. 

Kaipaako ihminen sääliä?

Ei. Tätä persoona ei kaipaa. Sääli kelpaa silloin kun kyse on tarkoin harkitusta tilanteesta jossa säälistä on jotain hyötyä. Mutta sääli itsessään ei saa huonosta itsetunnosta tai vaikeasta persoonallisuudesta kärsivää ihmistä saavuttamaan sitä mitä haluaa. 

Tämän kaltainen ihminen haluaa hajoittaa ja hallita. Hän ei koe että millään muulla tavalla saisi ihmissuhteistaan otetta. 

Onko hän tyhmä?

Ei. Narisistinen ihminen on erittäin oppivainen ja harkitseva. Hän tutkii ja tietää muiden ihmisten vahvuudet ja heikkoudet. Näitä hän käyttää hajoita ja hallitse elämänkatsomuksessaan.

Hän on kuin ajokoira joka on saanut vainun eikä lopeta senkään jälkeen kun on jäänyt kiinni. 

Miten toimia tällaisen ihmisen kanssa?

Yleensä tähän auttaa täysin huomiotta jättäminen. Huomio, oli se positiivista tai negatiivista on kuitenkin huomiota. Täysin huomiotta jättäminen satuttaa enemmän. 

Poikkeuksia on. 

Omalla kohdallani olen huomannut sen, että piiloutuminen ja huomiotta jättäminen antaa narsistille ylemmyyden tunteen. Hän saa mielihyvää siitä, kun huomaan miten toinen ihminen joutuu rajoittamaan elämäänsä. Tämä taas antaa tunteen että näin pystyy toimimaan vastaisuudessa. Tämäkin on väärin ja tukee persoonallisuushäiriöstä kärsivän ihmisen vääristynyttä logiikkaa.